Sonos S2 app stuck on “Sonos” splash screen

Voiced by Amazon Polly

I came to start the Sonos S2 Windows application today and noticed that it wouldn’t run, it just sticks with the Sonos logo on screen and never actually launches into the application. So I checked the log files under C:\ProgramData\SonosV2,_Inc\runtime and looked at the most recent XML file in there, which should be the last launch log, and I could see the error below in the XML file:

<ApplicationData>@Module:module @Message:Can&apos;t bind (port 3410)</ApplicationData>

This suggests that the Sonos app is trying to open a port and failing, presumably as it’s already reserved for something else. So I checked current excluded ports using the command below and port 3410 that Sonos is trying to grab is already excluded in a range spanning 3390-3489.

netsh int ipv4 show excludedportrange protocol=tcp

A little further Googling and I found that this might be related to Hyper-V grabbing ports, possibly more ports than it really needs, and as I use WSL2 on my machine I do have Hyper-V installed. So the solution was to simply disable Hyper-V, reboot, add an exclusion for port 3410 so that Hyper-V can’t grab it, then re-enable Hyper-V, and the code for that is below:

dism.exe /Online /Disable-Feature:Microsoft-Hyper-V
netsh int ipv4 add excludedportrange protocol=tcp startport=3410 numberofports=1
dism.exe /Online /Enable-Feature:Microsoft-Hyper-V

After I’d done this, the Sonos app launches again, and Hyper-V works as expected. Hopefully this helps someone, as I found this problem mentioned in a closed topic on the Sonos forums, but with no solution listed.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.